Esélyóra

Érzékenyítő csoportunkkal szívesen látogatunk meg általános- és középiskolás osztályokat.
A csoportot a Kerek Világ Alapítvány munkatársai, látás és mozgássérült, Asperger-szindrómás fiatalok, felnőttek alkotják. Mindegyikük dolgozik, teljes életet él.
A foglakozások közvetlen, oldott hangulatban zajlanak, egy koordinátor irányításával. A résztvevők és a fogyatékkal élők is teljes jogú partnerként vesznek részt benne. A közvetlen légkörben diákok is megnyílnak és gyakran megérintődnek az esélyóra folyamán.
Beszélgetünk az önellátás, a közlekedés, a tanulás, munka, szabad idős tevékenységek és társas kapcsolatok lehetőségeiről, és tabuk nélkül szabad feltenni személyesebb kérdéseiket is.
Közben a diákok játékos, interaktív formában kipróbálhatják, érzékelhetik, hogy a különböző fogyatékosságok hogyan befolyásolják a mindennapi életet, tanulást, munkát.
Az érzékenyítés során a résztvevők megtanulhatják a látás –és mozgássérültek kísérését, praktikus ismeretekhez jutnak és gyakorolják a sérültekkel való kommunikációt.
Tapasztalataink azt mutatják, hogy sokan szívesen segítenének az utcán, hétköznapokban, de gátlásaik miatt inkább kerülik a fogyatékossággal élőket. Nem tudják, hogyan lépjenek kapcsolatba velük, hogyan lehet természetesen, fesztelenül viselkedni a társaságukban.
Érzékenyítő csoportunk tagjai gyermekkorukban maguk is megtapasztalták az elszigetelődés, el nem fogadás, sőt az agresszió megnyilvánulásait.
Megtanulták, hogyan tudnak ezzel megküzdeni és mára diplomás, dolgozó felnőtté váltak. Személyes példájuk bizonyítja, hogy mindenki rendelkezik olyan értékekkel, amelyekből előnyt kovácsolhatnak és példaképeinkké lehetnek.
Az esélyóráktól azt is várjuk, hogy pozitív változást hoz az iskolai közösségben a fogyatékkal élő, vagy tanulási nehézségekkel küzdő társaik elfogadásában.

Elérhetőségünk:
Herczeg Zsuzsanna
Tel.: 06-20-400-67-17
Cím: 7632 Pécs, Krisztina tér 9.
Email: kerek.vilag.alapitvany@gmail.com
           h.herczegzsuzsa@gmail.com