Szakmai nap workshop a néphagyomány témakörében

Az EFOP-3.1.6-16-2017-0007 azonosító számú, „Köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése a KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY iskolájának szakmai fejlesztésével” elnevezésű pályázati program keretében megvalósult, „A hagyományőrzés szerepe és jelentősége a súlyosan-halmozottan sérült tanulók tanórai és szabadidős tevékenységeiben” című szakmai nap, workshop. A program során Bergmann Éva az iskola igazgatója beszámolt az iskola összetételéről és az itt folyó munkáról. Majd a hagyományőrzés gyökereiről hallhattak a résztvevők, a kezdetektől a mai napig és arról, hogy mindez, milyen módon járulhat a súlyosan-halmozottan sérült tanulók fejlesztéséhez.

A pünkösdi játékok előkészületei és gyülekezés alatt, a résztvevőket körbe vezettük az intézmény épületében.

A pünkösdi királynéjárást és a pünkösdi királyválasztást az udvaron tartottuk. Nagy kedvcsináló volt a kicsiknek a „nagyfiúk” versengése. A játék után beszélgetés, majd az ebéd következett.

Ebédszünet közben kiosztottuk a kiadványt a jelenlevők részére.

A délutáni részt ismerkedő játékkal indítottuk, ahol érdekes gondolatokat osztottunk meg egymással magunkról.

A délutáni előadás során az évkör ünnepei közül három őszi jeles napot ismertettünk (Vendel-napi vásár, Farkasnap, Márton-nap) és az ezekre való készülődés módját és magát az ünnepet, közben egy-egy éneket illetve kézműves tevékenységet tanítottunk. Elmondtuk, hogy nálunk, miként vonjuk be a halmozottan sérült tanulókat a felkészülésbe és a játékba.

16-tól a néphagyományismereti játékban összefoglaltuk a hallottakat a jelenlévők aktív részvételével. Évkörös táblán kellett elhelyezni az ünnepeket és párosították hozzávaló jellemzőt.

Összegzés: A viszontagságos időjárás ellenére sikerült egy szép napot szereznünk a résztvevőknek és magunknak. Nem csak a pünkösdi játék, de a bográcsban készült ebéd is nagyszerűre sikeredett.