Integrált nyári tábor- Katica tanya, Patca

A Kerek Világ Általános Iskola tanulói 2021. szeptember 13-15-ig integrált táborban vettek részt Patcán, a Katica Tanyán. A 32 fő résztvevő gyermek között voltak súlyosan-halmozottan sérült, értelmileg akadályozott, autista és mozgássérült gyerekek, akik együtt táboroztak ép értelmű, tanulási nehézségekkel küzdő társaikkal. Mindannyian be tudtak kapcsolódni a közös programokba. A gyermekek felügyeletét, gondozását, ellátását 16 felnőtt segítő biztosította.

A tábor helyszínére egy bérelt autóbusszal utaztunk. A gyerekeknek a közös utazás nagy élményt jelentett, már itt kezdetét vette a jó hangulat és az összekovácsolódás. A hazaút ugyanilyen vidám légkörben, a közös élmények felelevenítésével telt.

A szállás a Katica Tanya turistaházában, egy 2 szintes, összkomfortos, 8 szobás, közösségi térrel rendelkező, akadálymentes épületben valósult meg. A tábor ideje alatt a gyermekek teljes napi étkezése biztosított volt.

Első nap a gyerekek megismerkedtek a táborhellyel, elfoglalták a szállásukat, közösségépítő játékokra is sor került. A közös élmények sorát egy kisvonatozás nyitotta, melynek során megtekinthettük az élményközpont közvetlen környezetét. Ezt követően egy vezetett túrán vettünk részt, ahol betekintést kaptunk a zselici táj növény- és állatvilágába. A természettel való találkozásra mozgásállapotától függetlenül mindenkinek lehetősége volt. A természet közvetlen megtapasztalása számos tanulási és fejlesztési lehetőséget adott, így a gyermekek tudásban és érzelmileg is fejlődhettek. Ez a fajta ismeret- és tapasztalatszerzés messze túlmutat a tantermi keretek lehetőségein. Az első napot közös mesélés, dramatizálás és játék zárta.

A második napot a Katica Tanya Élményközpontban benti és szabadtéri játékokkal töltöttük. A gyerekek nagy része még nem járt ilyen jellegű szabadidőközpontban, örömmel fedezték fel a bőséges kínálat közül a nekik legjobban tetsző játékokat. A számos lehetőség között megtalálható volt óriás játszó-és csúszdaház, gokart pálya, akadálypálya, kalandbarlang, sövénylabirintus, ugrálódomb, trambulin, stb. A játékok nagy része olyan közösségi élményt nyújtott, amely elősegítette a gyerekek empátiáját, együttműködését, elfogadását, ezáltal támogatta az integrációt. Az állatokkal való ismerkedésre a reggeli tehénfejés és az állatsimogató adott lehetőséget, amin a gyerekek örömmel vettek részt. Ezt a napot egy közös zenés-táncos estével fejeztük be.

A tábor utolsó napján kézműves foglalkozásokra került sor. A gyerekek többféle alapanyag felhasználásával, különböző eszközökkel és technikákkal hozták létre szebbnél szebb alkotásaikat. A közös alkotótevékenység során a természettel és a táborozással kapcsolatos élményeiket örökíthették meg, alkotásaikat haza is vihették. A délelőtt során a gyerekek speciális igényeihez igazodó mozgásos szabadtéri játékokat játszottunk, melyekben kivétel nélkül mindenki örömmel vett részt. A délután során a közeli skanzenbe látogattunk Szennára, ahol a gyerekek interaktív módon betekintést nyerhettek a népi kultúra épített és tárgyi világába. Az itt szerzett élmények több területen kapcsolódtak az iskolai tanulmányokhoz.

A tábor programjai során szemléltető, gyakorlatias, élményalapú játszva-tanulás valósulhatott meg.

A Katica Tanyán a gyermekek olyan életre szóló élményt kaptak, ahol mindannyian aktív részesei lehettek a felhőtlen játék örömének, a hagyományok megélésének és a természet teljeskörű tiszteletének.