Inegrált nyári tábor Hortobágy

Alapítványunk gyermekei EFOP 3.1.6-162017-00007 „A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése a KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY Iskolájának szakmai fejlesztésével” c. projekt támogatásával nyári táborban vettek részt.

Időpont: 2019.08.12-2019.08.17-ig

Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park, szálláshely Fecskeház Erdei Iskola.

Gyülekezés a pécsi Domus parkolóban történt reggel, majd elindult a csoport teljes létszámmal, 26 gyerek és 16 felnőtt, a résztvevők között sérült, és nem sérült gyerekeink mellett szülők is részt vettek integrált táborunkban. Az utazásunk zökkenőmentes volt délután érkeztünk. Mindenki elfoglalta a szálláshelyét ezen a napon nem volt szervezett programunk, hanem ismerkedtünk a hellyel és a környezettünkkel. A továbbiakban a Fecskeház Erdei Iskola szervezte programjainkat.

2019.08.13.Reggeli után a csoport elindult a HNP látogatóközpontba ahol 10.00-tól film vetítéssel egybekötött ismertetőt nézhetünk a pusztáról annak kialakulásáról és az állatvilágáról. Utána hortobágyi pásztorélet bemutatása a Pásztormúzeumban majd a Hortobágyi csárda megtekintése következet, és megtekinthettük a természetrajzi kiállítást. Ezek után vissza mentünk a szálláshelyre ebédelni. Következő programunk 14.00-tól kezdődött, Hortobágy kézműves foglalkozáson vehetünk részt. Hortobágy környékére jellemző mesterségekkel ismerkedhetett meg felnőtt, gyerek egyaránt.

2019.08.14.Ezen a napon a tervezett szabadtéri programok átcsoportosításra kerültek, a csapadékos időjárás miatt. Házon belül foglaltuk le a gyerekek idejét. Délelőtt folyamán kézműves foglalkozást tartottunk, de lehetett rajzolni, kártyázni és társasjátékkal játszani, gyerekek szabadon választhattak a lehetőségek közül. Délutáni program film vetítéssel folytatódót, aminek a témája a Hortobágy.

2019.08.15.Délelőtt 9.45 órakor átsétáltunk a csoporttal a Mátai Méneshez, 10.00-tól szekértúrán vehetünk részt, amit a gyerekek és a felnőttek egyaránt nagyon élveztek. A szekértúra keretében megismerkedhetünk a szabadban élő régi háziállatokkal: racka juhhal, magyar szürke marhával, mangalica sertéssel, vízi bivallyal. A program része volt egy rövid csikósbemutató. Délutáni programunk az előző nap elmaradt programja volt a Hortobágyi vadaspark bemutatása. A Vadaspark kiválóan alkalmas az ősi puszta vadvilágának bemutatására, az ember megjelenése előtt milyen állatok éltek ezen a területen. Látogatás során megtekinthető volt a Przewalski-ló, Heck –marha, vadszamár, farkas, sakál, pelikán, vadmacska, réti sas, keselyű. A program időtartalma kb. 3 órán át tartott a gyerekek kellemesen elfáradtak.

2019.08.16.Programunk helyszíne Hortobágy –Halastó természeti túra során a vizes élőhelyek megismerése volt a cél. Külön élményben részesültünk, hogy kisvasúttal közlekedhettünk. Betekintést nyertünk a madárvilág táplálkozásába és viselkedésébe illetve megfigyelhettük a vízi növényzetet. Délutáni programunk a szerdán elmaradt Pusztai Állatparkba folytatódót. Este tábortűz mellett feldolgozásra került a hét eseményeinek feldolgozása. A gyerekek saját szavaikkal elmondták, mi volt ami a legjobban tetszett nekik a programok közül. A tábor tartalmas volt és jó élményekkel zárult.

2019.08.17. Hortobágyi táborunk utolsó napján már nem volt programunk. Délelőtt kényelmesen kipakoltunk a szobákból és ebéd után elindultunk vissza Pécsre. Este 19.00 órakor érkeztünk, ahol már a szülők vártak minket.