Étkezési zavarok és terápiája c. képzés

A KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY EFOP-3.1.6-16-2017-0007 azonosító számú, „Köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése a KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY iskolájának szakmai fejlesztésével” elnevezésű pályázati program keretében megvalósult,

az Étkezési zavarok és terápiájuk – Evésterápia a gyógypedagógiai gyakorlatban című képzésről

Időpont: 2021. 09.20. 8.00-16.00 óráig  (8 órás képzés)

Helyszín: Kerek Világ Általános Iskola 7627 Pécs, Gesztenyés utca 2.

A képzés vezetője: Karner Judit  (Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft)

A program résztvevői a Kerek Világ Alapítvány és a Kerek Világ Általános Iskola fejlesztő nevelés-oktatásban érintett dolgozói, pedagógusok és gyógypedagógiai asszisztensek. A fenti képzés biztosította szakembereink szélesebb körének – nem kizárólag pedagógusoknak, hanem asszisztenseknek és gondozóknak is – az étkezésterápia alapjainak gyakorlatorientált elsajátítását.

 

  1. Evésterápia a gyógypedagógiai gyakorlatban – elméleti alapok és tudnivalók (4 óra)

A képzés kezdetén tisztáztuk, hogy az evésterápia nem valódi terápia, hanem alternatív pedagógiai módszerek összessége, az evéssel kapcsolatos „hogyan?” kérdésekre kínál megoldásokat (a táplálásterápiával szemben, ami inkább egészségügyi terület és a „mit?” kérdésre segíti megtalálni a választ).

Tanultunk az étkezés állomásairól: a rágásról, a nyál funkcióiról, a félrenyelésről. Beszéltünk kicsit ezek anatómiájáról és szerepéről, a nyelés, rágás megtanulásának lehetőségeiről. Példákat láthattunk a helyes és helytelen pozicionálásra vonatkozóan, megtanultuk a megfelelő pozicionálás szempontjait.

Megbeszéltünk elveket a megfelelő eszközök kiválasztásához, szó esett a kanálhasználatról és a pépesítésről is. Az arc- és szájkörüli izmok tréningjéről videót nézhettünk meg.

  1. Evésterápia a gyógypedagógiai gyakorlatban – gyakorlati alkalmazási lehetőségek és saját élmények (4 óra)

Konkrét etetési módot próbálhattunk ki egymással: a Helen Müller-féle orális kontroll technikát. A foglalkozás végén kezünkbe fogtunk néhány evésnél, etetésnél használható eszközt, illetve a szondatáplálás néhány eszközét is. Megtekintettünk néhány internetes oldalt eszközökről, melyek számunkra – és feltehetőleg a szülők számára is – ismeretlenek voltak még, de az iskolánkba járó gyerekek etetésénél, itatásánál, arc- és szájkörüli izmainak edzésél használhatóak lehetnek.

Összegzés:

Nagyon hasznos volt munkatársaink  számára az evésterápia alaposabb megismerése, hiszen iskolánkban a 28 fejlesztő nevelés-oktatásban résztvevő tanuló közül sokan nyelési, rágási problémákkal küzdenek.  Az ő ellátásuk, mindennapos gondozásuk válik a megszerzett tudás által gördülékenyebbé.   Kiemelt jelentőségű volt, hogy több kolléga is rendelkezzen etetés terápiás képzettséggel, mert csak így biztosítható, hogy ezeknek a gyermekeknek a táplálkozása, önállósodási vágya pozitív irányba fejlődhessen.

A képzés tematikája egyedülálló módon illeszkedett az általunk ellátott súlyosan-halmozottan sérült gyermekek speciális igényeihez, és jelentősen hozzájárult   gyermekeink  életminőségének javításához.

Összességében az elméleti és gyakorlati ismeretek elősegítették a súlyosan halmozottan sérült gyermekeket ellátó intézményünk szakmai fejlesztését,  ezzel is támogatva a köznevelés esélyteremtő szerepének erősítését.

A képzés hozzájárult a projektünk legfőbb céljához, melyet szakmai tervünkben is megfogalmaztunk: a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermeket ellátó intézményünk szakmai fejlesztéséhez, megújulásához (humán oldalról), az eddig is erős törekvésünk megerősítéséhez, amivel a társadalmi elfogadásukat is erősíthetjük, elősegíthetjük. Ez a képzés lehetőséget nyújtott arra, hogy minél több kolléga rendelkezzen evés- és étkezésterápiai ismeretekkel.