Esélyóra

Az EFOP-3.16-16-2017-00007 azonosító számú projekt keretében első esélyóránkat a Pécsi SZC Komlói Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiumában tartottuk meg, egészségügyi és szociális szakgimnazisták részére. Megérkezésünkkor a már megszokott rövid bemutatkozással kezdtünk, és lehetőséget adtunk a tanulóknak kérdések feltevésére, beszélgetésre. Érzékelhető volt a fiatalok megilletődöttsége. A bemutatkozás után a fiatalok nem igazán mertek kérdést feltenni, ezért itt is nagy hasznát vettük az általunk összeállított kérdéssornak és a „Befejezetlen mondatoknak” amiből húzással választhattak. Ennek köszönhetően a hangulat oldódott és egy tartalmas, nyílt, jó hangulatú beszélgetés alakult ki. Nagyon meglepődtek például azon, hogy képesek voltunk diplomát szerezni (Asperger-szindrómás kollégánk többet is), munkát találni. Ezután látás-és és mozgássérült munkatársunk segítségével kipróbálhatták, megtapasztalhatták, hogyan lehet, hogyan kell megszólítani, kísérni az érintetteket az utcán. Majd két fiatal azt a feladatot kapta, hogy segítsenek mozgássérült kollégánknak a kerekesszékből kiszállni, székre kiülni. Egy másik páros segített ezután visszaülni Az első ijedtséget követően mindkét páros nagyon ügyesen oldotta meg a váratlan helyzetet. A szokásos zárókörben sok-sok kedves visszajelzést kaptunk és többen is elmondták, örülnek, hogy megismerkedtek velünk, tetszik nekik, hogy vidámak és nyitottak vagyunk. Sok hasznos dolgot tanultak tőlünk, és ezután bátrabban mernek megnyilvánulni a fogyatékossággal élők felé.Összességében elmondható, hogy tartalmas, jó hangulatú másfél órát töltöttünk együtt és mindenki jól érezte magát.