„A hagyományőrzés szerepe és jelentősége a súlyosan-halmozottan sérült tanulók tanórai és szabadidős tevékenységeiben” című módszertani képzés anyagának bemutatása, képzés.

Az EFOP-3.1.6-16-2017-00007 azonosító számú projekt kapcsán ismét megvalósulhatott egy képzésünk, amelyet a Vendel naphoz kötöttünk.

A program alakulása 8.00 órától- 16.00 óráig:

A regisztrációt követően – módosítva az eredeti program elképzelést- , átadtuk a kiadványt a megérkező vendégeknek, mivel fontos segédanyagként támaszkodtunk rá az egész napos képzés során. ( Jónás Rudolfné – Kővárnié Barth Eszter – Sarlós Judit: ÍGY KEREKEBB A VILÁGUNK „A hagyományőrzés szerepe és jelentősége a súlyosan-halmozottan sérült tanulók tanórai és szabadidős tevékenységeiben” című módszertani segédanyagunkat, melyet hanganyagot tartalmazó CD melléklettel egészítettünk ki.)

Bergmann Éva az iskola igazgatója bemutatta az intézmény különböző tagozatainak, csoportjainak munkáját és a hagyományőrzés szerepét hogy, milyen az módon járulhat a súlyosan-halmozottan sérült tanulók fejlesztéséhez.

A hagyományos ünnepeinkre hangolódó játékkal és egyben a résztvevők bemutatkozásával folytattuk a programot.

Ezt követően, PPT előadás keretében az évkör ünnepei szerint haladva, az egyes jeles napokra való készülődés módját, sajátosságait mutattuk be. A fő hangsúlyt most az őszi jeles napok részletes ismertetésére és a hozzájuk illő dalok és kézműves tevékenységek tanulására helyeztük. Elmondtuk, képanyaggal és tárgyi eszközökkel illusztráltuk, hogy intézményünkben miként vonjuk be a halmozottan sérült tanulókat a felkészülésbe és a játékba.

Kézműves tevékenységünk a szeptemberi Kisasszony napjához kapcsolódott, babát nemezeltünk.

A finom ebéd után 13.00 órától kezdődött a Vendel-napi vásár kikiáltókkal, mesejátékkal, tánccal és szebbnél-szebb portékák árusításával.

A vásár utáni zárókörben meghallgattuk egymás visszajelzéseit, mindenki elmondhatta milyen élményekkel gazdagodott – Ki, mit visz haza?

A program résztvevői: a súlyosan-halmozottan sérült gyermekekkel foglalkozó gyógypedagógusok, óvodapedagógusok, tanítók,  konduktorok, gyógytornászok, asszisztensek és más érdeklődők.

Összegzés: A napsütéses időjárás kedvezett a Vendel-napi vigasságnak. Jó hangulatban telt az ünnep. A meghívott vendégeink jól érezték magukat. Sok új tapasztalattal zártuk ezt a hosszú programot.