Alapítványunk a kezdetek óta törekszik arra, hogy megmutassa azokat az értékeket, azt a lelki tőkét, amelyeket sérült társaink birtokolnak, s amelyben joggal lehetnek példaképeink.  Esélyegyenlőségi – érzékenyítő munkánk egyik fő célja a szemléletformálás, az előítéletek oldása. Tevékenységünk mindig a változó igényekhez igazodott: végeztünk akadálymentesítési felmérést, tanácsadást, tartottunk élményalapú képzéseket, tréningeket. 2016 óta leggyakrabban esélyórákra, workshopokra és élő könyvtári alkalmakra kapunk meghívást.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy sokan azért kerülik a fogyatékossággal élőket, mert nem tudják, hogyan lépjenek kapcsolatba velük, hogyan lehet természetesen, fesztelenül viselkedni a társaságukban. Kevesen vállalkoznak az óvodai, iskolai integrálásukra, és félve alkalmazzák munkahelyeken őket. Az előítéletek oldásában kiemelt szerepe van mind a személyes tapasztalatoknak, mind pedig a fogyatékosság fogalmához kapcsolódó ismeretek tisztázásának.

Érzékenyítésünk fontos célkitűzése, hogy a résztvevők praktikus ismeretekhez jussanak és gyakorolják a sérültekkel való kommunikációt.

Érzékenyítő csoportunkat látássérült, Asperger-szindrómás, mozgássérült kollégáink alkotják. Mindegyikük dolgozik, teljes életet él. Többen is diplomások, informatikai, bölcsész, szociális területen végeztek. Felkészültségük és érintettségük, tapasztalataik teszik hitelessé az érzékenyítést, és tabuk nélkül válaszolnak a résztvevők személyesebb kérdéseire is. Beszélgetünk az önellátás, a közlekedés, a tanulás – munkavállalás, szabad idős tevékenységek és társas kapcsolatok nehézségeiről és lehetőségeiről is. Ismertetünk olyan mindennapi negatív példákat is, amelyek bántóak, kirekesztőek, s így a be- és elfogadást jelentősen megnehezítőek lehetnek. Nagyon fontos, hogy a fogyatékosság egy állapot, és gyakran nem vesszük észre mögötte az embert: személyiségét, erősségeit, képességeit, stb.

Szemléletformáló workshopjainkat konkrét tematikák mentén végezzük, és folyamatosan fejlesztjük, újragondoljuk. Az alkalmak oldott, játékos légkörben zajlanak, és rugalmasan igazodnak a helyszíni adottságokhoz, a résztvevők életkorához, tapasztalataihoz.

Szolgáltatásaink:

1. Esélyóra: Általános- és középiskolák tanulói részére tartjuk az iskola, a pedagógus meghívására. 3-4 különböző fogyatékossággal élő kolléga munkáján alapul, ezzel is szemléltetve teljes értékű munkavégzésüket és integrációjukat. A foglakozást egy koordinátor irányítja, ám a fogyatékkal élők és a résztvevő diákok is teljes jogú partnerként vesznek részt benne. A szemléletformáló csoport tagjai beszélgetést kezdeményeznek az iskolásokkal, megbeszélik az empatikus odafordulás, megszólítás, segítés lehetőségeit. Közben a résztvevők játékos, interaktív formában kipróbálhatják, érzékelhetik, hogy a különböző fogyatékosságok hogyan befolyásolják a mindennapi életet, tanulást, munkát. A diákok aktív résztvevők, és a közvetlen légkörben megnyílnak és mélyen megérintődnek az esélyóra folyamán.

1. Hétköznapi küldetés: A workshop vagy az esélyóra egy másik lehetséges változata. Itt a különböző fogyatékossággal élő szereplők „Hétköznapi küldetésre” hívják a célcsoportot. Egy sérült egy kisebb csoporttal együtt megy el postára, boltokba, sétára, múzeumba (stb.). Út közben mód nyílik beszélgetésekre, kérdésekre, és így a személyesebb, mélyebb ismerkedésre. Emellett a résztvevők élő tapasztalatot szerezhetnek pl. mozgássérült, ill. látássérült utcai kíséréséről. Ezután a konkrét feladat révén szembesülhetnek a mindennapi élet nehézségeivel, de megtudhatnak sok mindent arról is, hogyan és miben segíthetnek az ügyintézés során.

A foglalkozásokat mindkét esetben zárókörrel, visszacsatolással fejezzük be.

1. Élő könyvtár: Az érdeklődő „olvasók” itt eleven „könyveket” „kölcsönözhetnek ki”- azaz olyan emberekkel beszélgethetnek, akiknek helyzete, életmódja eltér a szokványostól és olyan kisebbségi csoport képviselői, akikhez a társadalom többsége sokszor előítélettel viszonyul.

Érzékenyítő csoportunk tagjai a fogyatékkal élők helyzetébe, mindennapjaiba engednek bepillantást. A személyes beszélgetések lehetőséget teremtenek arra, hogy az elutasítás helyett az elfogadás kerüljön előtérbe.

Az érzékenyítő csoport várja iskolák, közösségek, munkáltatók jelentkezését.

Elérhetőségünk:

Herczeg Zsuzsanna

Tel.: 06-20-400-67-17

Cím: 7632 Pécs, Krisztina tér 9.

Email: kerek.vilag.alapitvany@gmail.com